Spremljanje dnevnih kontrol
prireje in sestave mleka
Zakaj je pomembno
spremljati nihanja v sestavi mleka:
Rejcu in kmetijskemu svetovalcu je v primeru odkritja nenadnih sprememb
v količini in sestavi mleka lahko v veliko pomoč podatek o gibanju
tedenskih povprečji mlečnih kontrol na ravni države, zavoda ali pasme.
V primeru, da se enaka gibanja pojavljajo tudi v ostalih čredah je
vzrok nastale situacije izven črede.
Zakaj tedenska povprečja:
Podatki o tedenskih rezultatih kontrole prireje mleka omogočajo, lažjo
detekcijo časa spremembe količine oziroma sestave mleka. Te nenadne
spremembe se v primeru mesečnih povprečji lahko zabrišejo.
Prednost spremljanja tedenskega povprečja količine in sestave mleka
glede na dnevno povprečje je v manjšem učinku posamezne reje
na rezultat. V enem dnevu je bilo v letu 2008 v povprečju kontroliranih
2272 krav na 157 lokacijah, v enem tednu pa 15.562 na 1065 lokacijah.
Manjši vpliv reje v tedenskem povprečju omogoči, lažjo
detekcijo vzrokov, ki so vodili v probleme pri molznicah.
Nekateri vzroki, ki
povzročajo spremembe v sestavi mleka
V poletnih mesecih krave zaužijejo manjše količine krme. Ker
se pri prebavljanju voluminozne krme sprosti več energije v obliki
toplote, kot pri prebavljanju močne krme krave najprej
zmanjšajo zauživanje strukturnega dela obroka (seno,
silaža). Posledično se zmanjša vsebnost maščob v
mleku ter poveča verjetnost obolenja parkljev. Hitro rastoča
spomladanska paša zaradi visoke vsebnosti topnih ogljikovih
hidratov prav tako zmanjšuje vsebnost maščob v
mleku. Negativne učinke spomladanske paše na znižanje
vsebnosti mlečne masti lahko omilimo z dodajanjem pufrov ali s
pokladanjem sena. Vsebnost mlečne masti lahko povečamo tudi tako, da:
1. Krmimo najprej seno in potem koncentrate
2. Povečamo število krmljenj
3. Omogočimo stalen dostop živali do kvalitetnega sena primerne
strukture
Vsebnost beljakovin je podvržena tako genetskim kot okoljskim
dejavnikom. Značilno je, da se vsebnost mlečnih beljakovin razlikuje
glede na starost živali, količino prirejenega mleka, stadij laktacije
in pasmo. Razlike med pasmami v vsebnosti beljakovin so nekoliko
manjše kot pri vsebnosti maščob. Delež beljakovin
v mleku lahko spreminjamo z različnimi ukrepi, med katerimi nekateri
učinkujejo na kratek in drugi na dolgi rok. Eden od
pomembnejših dolgoročnih ukrepov je primerna kondicija krav
ob telitvi (ne predebele in ne presuhe). Le take krave bodo lahko kmalu
po telitvi zaužile velike količine krme. Pretirano hujšanje
takoj po telitvi bo vodilo v nizko vsebnost beljakovin v mleku,
slabšo plodnost in druge zdravstvene težave. Kot kratkoročni
ukrep je ugodno, da zvišamo delež neprebavljivih beljakovin
v vampu.
Več o krmljenju krav molznic si lahko preberete v:
Priročniku
za vodenje prehrane krav molznic ob pomoči rezultatov mlečne kontrole.
Komu lahko še
koristi spremljanje tedenskih im mesečnih nihanj v sestavi in količini
mleka:
Analize vsebnosti mlečne masti, beljakovin in laktoze opravljajo za to
akreditirani laboratoriji. V večini primerov laboratoriji pokrivajo
območje enega ali dveh kmetijsko gozdarskih zavodov. S primerjavo
rezultatov med zavodi je tako omogočeno dolgoročno spremljanje nihanja
sestave mleka in detekcija morebitnih problemov pri analizah vzorcev
mleka iz kontrole prireje mleka.
Pri načrtovanju nove reje krav molznic ali spremembi pasme je koristen
podatek o pričakovanih proizvodnih rezultatih posamezne pasme. Vendar
pa je potrebno upoštevati, da višja količina
dnevno prirejenega mleka zahteva tudi večje prehranske potrebe.
Odločitev za izbiro pasme, ki priredi višjo količino mleka
naj bo tako sprejeta ob dejstvu, da smo sposobni zagotoviti ustrezne
razmere za rejo bolj zahtevne pasme krav molznic.
Vodnik in pomoč pri
spremljanju podatkov:
Omogočeno je spremljanje tedenskih in mesečnih povprečji dnevnih
kontrol prireje mleka po pasmah, na ravni Slovenije ali na ravni
zavodov.
Ob kliku na polje: povprečja mlečnih kontrol se vam pojavijo
štiri možnosti:
1. Tedenska povprečja dnevnih kontrol v Sloveniji
2. Tedenska povprečja dnevnih kontrol po zavodih
3. Tedenska povprečja dnevnih kontrol po pasmah
4. Mesečna povprečja dnevnih kontrol v Sloveniji
Izberete eno od možnosti in kliknite dalje.
Na desni strani grafa so vam na voljo štiri možnosti.
1. Mleko
2. Maščobe
3. Beljakovine
4. Laktoza
Pri tedenskih povprečjih dnevnih kontrol v Sloveniji in mesečnih
povprečji dnevnih kontrol v Sloveniji je zadnja možnost zamenjana z
možnostjo prikaza vsebnosti maščob in beljakovin na enem
grafu.
S klikom na izbrani parameter se vam na grafu izriše
krivulja gibanja izbrane lastnosti v obdobju zadnjih dveh let.
Obdobje prikaza lahko spremenite v polju Prikaži obdobje. V polje Od
določite spodnjo mejo in v polju Do zgornjo mejo prikaza podatkov.
Datum naj bo zapisan v takšni obliki:
DD.MM.LLLL
DD – dan
MM – mesec
LLLL – leto
Izbirate lahko med datumi od 01.01.2004 do danes. V primeru, da niste
izbrali datum iz tega obdobja se vam graf ne izriše.
Če želite, predstavljene podatke na grafu pridobiti tudi v tabelarični
obliki, kliknite na gumb tabela in pod grafom se vam bodo izpisali vsi
podatki prikazani v grafični obliki.